sila klik untuk kehidupan lebih bahagia

Rabu, 4 Ogos 2010

Jika pelajar sekolah dibenar berkahwin, selesaikah masalah pembuangan bayi?

Dulu sekolah ibu mengandung, kini kerajaan negeri Melaka menggalakkan pula ibubapa membenarkan pelaja2 sekolah berkahwin demi mengelakkan gejala buang bayi.

Saranan itu turut "direstui' Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) dengan memberi kebenaran nikah kepada pelajar lelaki bawah 18 tahun, pelajar perempuan pula bawah 16 tahun.

"kalau ada pelajar tidak boleh tahan, tolong jangan berzina, minta kebenaran jumpa mufti, kita akan benarkan" kata Ali Rustam.

Pendapat pakcik pula, perkahwinan usia muda, dengan nafkah yang masih ditanggung ibubapa, kelak boleh mengundang masalah lain pula.

4 ulasan:

  1. ish...apalah negeri melaka ni...(malu sbb saya anak melaka)..ambil keputusan begitu bukan mengurang masalah tapi akan menimbun2kan lagi masalah..sudahlah mak bapa nk tnggung mereka kini nak tanggung cucu pulak...

    BalasPadam
  2. betulla keputusan tu. benarkan laki 18 tahun. bukan 16. daripda die berzina sah sah dosa besar. kalo bercerai itu takdir Allah.

    BalasPadam
  3. rezeki tu dari Allah, tak perlu ragu tentangnya.yang penting kita dah dapat elakkan zina.zina, merupakan salah satu dosa besar dan akan mengundang kemurkaan Allah swt.orang2 kat MAIM tu semua berlatar belakang kan agama tahu apa yang mereka perjuangkan.siapa pula pemberita/penyampai yang nak memperlekehkan kredibiliti mereka?

    BalasPadam