sila klik untuk kehidupan lebih bahagia

Isnin, 4 Oktober 2010

Harga Rokok Naik


Harga rokok naik 70sen berkuatkuasa hari ini. Kenaikan yang agak tinggi jika dibandingkan dengan kenaikan-kenaikan yang lalu. Justeru dengan kenaikan 70sen ini, sebungkus rokok yang berharga RM7.80 akan menjadi RM8.50 dan RM9.30 akan menjadi RM10.

Bagi pakcik yang tidak merokok, kenaikkan ini tidak membebankan apa2 pada pakcik. Tapi bagi perokok2 tegar, sendiri mau ingat. hehe.

Pakcik harap dengan kadar harga baru yang tinggi ini, akan menarik lebih ramai perokok akan meninggalkan tabiat merokok atau paling kurang, mengurangkan menghisap rokok.

Menjadi kerisauan pakcik juga apabila harga rokok naik, perokok bukan saja berkurang malah bertambah kerana lambakan rokok2 seludup seperti jenama Zon King, Luffmant dan rokok bola. Rokok2 tidak sah ini yang pakcik tau dijual dengan harga sekitar RM2 sahaja.

Pakcik berharap supaya pihak penguatkuasa lebih memantau rokok seludup ini yang bukan sahaja lebih berbahaya kepada kesihatan, malah mengelak cukai yang sepatutnya wang itu boleh digunakan untuk negara.

Ketagihan merokok biasanya bermula di bangku sekolah. Jika seseorang itu "dapat bertahan" sehingga menjejakkan kaki ke alam pekerjaan dengan tidak merokok, Insyaallah beliau akan terus tidak merokok.

Mari kita tengok benda apa yang menyebabkan kita ketagih sangat sampai tidur malam tak lena kalau tidak menghisap dulu.


Jadi marilah kita sama2 mengingatkan rakan2 dan saudara mara kta yang merokok agar berhenti merokok sebelum terlambat kerana rokok merugikan wang dan kesihatan.


p/s: cikgu suruh buat karangan

Siasatan kes bunuh Sosilawati masih belum siap

Menurut Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin, kertas siasatan kes pembunuhan usahawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga rakannya akan siap tidak lama lagi. Kertas siasatan itu dijangka akan dihantar bersama keputusan ujian DNA.

Datuk Seri Mohd Bakri Zini memperingatkan orang ramai terutama pihak media agar menunggu keputusan siasatan dari pihak polis dan tidak membuat sebarang spekulasi yang boleh mengganggu siasatan.

Imbas kembali, pihak polis telah menghantar kertas siasatan kes itu kepada Jabatan Peguam Negara pada 21 Sept yang lalu tetapi dikembalikan semula keesokan harinya untuk dilengkapkan.