sila klik untuk kehidupan lebih bahagia

Isnin, 20 September 2010

DNA dalam kes bunuh Datuk Sosilawati

Jabatan Kimia memerlukan lebih masa untuk mengenai pasti profil DNA dalam kes bunuh Datuk Sosilawati.

Menurut N. Hithaya Jeevan, Ketua Pengarah Jabatan Kimia, Pengunaan analisis DNA dalam mengenalpasti mangsa dalam sesuatu kes jenayah kadangkala menghadapi kesukaran dari segi pengesahan identiti mangsa. Kesukaran ini juga didapati di dalam kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati. Contoh kesukaran yang didapati ialah tempoh masa yang diperlukan untuk menjalankan profiling DNA ke atas bukti-bukti yang ditemui di lokasi kejadian.

“Kita menjangkakan profil DNA (kes pembunuhan Sosilawati dan tiga rakannya)itu akan disiapkan dalam masa terdekat ini.

“Bagaimanapun kita tidak boleh meletakkan tempoh tertentu untuk menyerahkan profil DNA terbabit kepada polis.

“Jangka masa profil (DNA) untuk disiapkan bergantung kepada berapa banyak bahan bukti serta penemuan yang ditemui dilokasi kejadian."

Kemalangan Maut di Jambatan Pulau Pinang

Berlaku satu kemalangan maut di atas jambatan Pulau Pinang yang meragut dua nyawa. Mangsa, sepasang suami isteri maut apabila kenderaan MPV yang dipandu oleh mangsa merempuh besi selusur Jambatan Pulau Pinang.

Tiga lagi penumpang cedera dengan salah seorang penumpang tercampak ke dalam laut. Remaja 17 tahun itu tercampak ke laut, mujurlah remaja itu pandai berenang. Dia berenang ke tepi tiang jambatan dan diselamatkan oleh polis marin.

Mangsa yang maut ialah pemandu MPV itu Teh Boh Yi, 17, dari Sungai Rambai Bukit Mertajam dan isterinya Khor Lee Mui, 17, dari Mukim 8 Tanah Liat Bukit Mertajam, meninggal dunia di Hospital Pulau Pinang pada kira-kira pukul 1 pagi akibat kemalangan pada kira-kira pukul 11 malam.

Kemalangan itu telah menyebabkan kesesakan sejauh 5 kilometer dari tol jambatan itu. Menurut Ketua Trafik Pulau Pinang DSP Abdul Rahim Md Din, kemalangan maut itu dipercayai berlaku apabila MPV yang dipandu oleh Teh hilang kawalan semasa ia cuba memotong sebuah kenderaan.MPV itu kemudiannya terbabas ke pembahagi jalan sebelum dilanggar pula oleh sebuah lori membawa sayur, mengakibatkan ia merempuh besi selusur jambatan.