sila klik untuk kehidupan lebih bahagia

Sabtu, 21 Ogos 2010

Raja Azmi diikat jamin

Penerbit filem Raja Azmi Raja Sulaiman, lebih dikenali sebagai Raja Azmi, yang telah dikenakan waran tangkap kerana gagal hadir pada perbicaraan kes saman sivil berhubung penjualan tanah berharga RM5.9 juta melibatkan dirinya, dibebaskan hari ini dengan ikat jamin RM8,000 oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.Mengenai kes Raja Azmi, segalanya bermula apabila seorang pemaju tanah, Hamzah Abdul Majid memfailkan saman terhadap Raja Azmi dan Mohd. Jalani berhubung penjualan dua saham tunggal milik syarikat mereka (Raja Azmi dan Mohd Jalani) iaitu Equal Alliance Sdn. Bhd. yang memiliki tanah seluas 35 ekar di Balakong, dekat sini yang dipersetujui pada harga RM4.9 juta.Perjanjian urus niaga itu ditandatangani pada 21 Mei 1995, bagaimanapun Hamzah mendakwa pasangan itu telah menandatangani perjanjian untuk penjualan hartanah yang sama kepada dua pihak lain, iaitu LBS Bina Holdings Sdn. Bhd. dan pengarah syarikat LBS, Joey Lim @ Lim Hock Guan pada 6 Jun 1996 pada harga RM5.9 juta.

Raja Azmi sebelum ini ditahan pihak polis di Ibu Pejabat Polis Ampang Jaya apabila beliau datang ke IPD tersebut untuk membuat laporan polis berhubung sebuah akhbar yang mengaitkannya dengan kes penceraian pemain badminton kebangsaan, Roslin Hashim.

Keputusan itu dibuat oleh Hakim Datuk Lim Yee Lian selepas Raja Azmi hadir ke mahkamah di sini diiringi beberapa anggota polis kira-kira 9.25 pagi tadi.
Kelihatan suaminya, Mohd. Jalani Mohd. Sidek, anak sulung dan rakan2nya turut berada di mahkamah. Mahkamah menetapkan tarikh perbicaraan itu disambung pada 29 dan 30 November dan 13 hingga 15 Disember ini.

Raja Azmi tidak hadir utk memberikan keterangan pada 12 Ogos lalu dan menyebabkan prosiding mahkamah tertangguh. Pada mulanya, suami Jailani Sidek cuba mengikat jamin isterinya namun ditolak mahkamah kerana sudah muflis. Ikat jamin Raja Azmi dibayar oleh rakannya, Zahrin Aris sebanyak RM8000.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan